Koska juuri nyt ei ole mitään uutta kuvamateriaalia käytössä, niin ajattelin kaivaa hiukan kuvalaaria viime kesältä ja syksyltä ja postata tänne lintukuvia, joiden olisin toivonut onnistuvan paremmin. Kaluston rajoitteet eikä oma kuvaustaito vain antaneet myöden parempaan. Postaan kuvat tänne, kun niiden laadussa ei ole kehumista, mutta toiveeni on, että kenties joku tunnistaisi mitä lintuja kuvissa mahtaisi olla. Itse en ole niistä saanut selkoa juurikaan. Tähän teemaan kuuluvia postauksia tulee varmaan pari kolme, mutta aloitan nyt näillä, jotka postaan tähän seuraavaksi. Kaikki kuvat on kuvattu Sony A300 kameralla ja Sigma 120-400 mm -objektiivilla täydellä zoomilla. Postaan muutamasta kuvasta myös rajaamattoman kuvan, voimakkaasti rajattujen kuvien oheen, niin näkee, että ei se 400 mm usein ole riittävästi lintutornista kuvattaessa, mutta on se sentään parempi kuin ei mitään. Usein on ihan tuurista kiinni, että missä kohden sitä kosteikkoa, rantaliejua tai ruovikkoa se lintu oleilee. Lähemmäksikin tornia ne kyllä pääsisivät, jolloin 400 mm olisi varmasti ihan kohtuullisesti riittävä. Yleensä nuo linnut vain tuppaavat viihtymään hieman kauempana.
Nämä kuvat on muistaakseni kuvattu Espoon Laajalahdessa Villa Elfvikin puoleiselta lintutornilta. Ensimmäinen kuva on rajaamaton, täydellä 400 mm zoomilla kuvattu kuva. Kolme muuta kuvaa on rajattuja, joista toinen kuva siis rajaus ekasta kuvasta, kaksi muuta eri kuvista. Joku kahlaajahan tämä on, mutta mikä? Ehkä joku viklo?
Tämä kuva taas on otettu Espoon Laajalahdella ns. Maarin tornista. Tämän linnun olen tunnistavinani, eli taitaa olla töyhtöhyyppä, mutta kuvan laatu on heikko. Kuva on voimakas rajaus alkuperäisestä kuvasta. Enemmän pitäisi saada tuota optista ulottuvuutta. Keinotekoinen suurennusvaikutus rajaamalla heikentää kuvan laatua pahasti, mutta pakko on rajata, jotta saa edes jotain selkoa itse kohteesta.
Tämä kuva on myös Maarin tornilta ja täydellä zoomilla (400 mm) kuvattu. Ensimmäinen kuva on rajaamaton ja toinen kuva on rajattu versio samasta kuvasta. Tämänkin kuvan linnun tunnistamisessa on epäselvyyksiä, eli ei oikein aavistusta mikä se voisi olla, taas vain luokan voisi arvata, eli joku kahlaaja varmaankin...
Ehkäpä joku osaisi sanoa mikä lintu voisi olla kyseessä?
heitänpä rohkeasti ensimmäisen arvauksen, valkoviklo.
VastaaPoistaYhdyn käsitykseesi, tikka, että neljässä ensimmäisessä kuvassa olisi kyseessä tosiaan valkoviklo. Melko varmasti on.
VastaaPoistaMutta kahdessa alimmassa kuvassa mielestäni on valkoviklon sijaan mahdollisesti metsäviklo.
Metsäviklo 1
Metsäviklo 2
Kyllähän ne minunkin kuvani käsittelemättöminä ovat usein juuri tuollaisia, että kohde on kärpäsenkakkana jossain kaukana. Täytyy vain sitten ottaa osasuurennoksia. Pidän yleensä jonkinlaisena rajana sitä, että pidempi sivu ei osasuurennoksessa kuitenkaan alittaisi 1200 pikseliä. Että voi vielä jonkinlaiseksi kuvaksi kutsua ;).
VastaaPoistaYlempi on minunkin mielestäni valkoviklo. Alempi voisi olla liro. On kovin keltaiset jalat metsävikloksi ja muutenkin löytyy ehkä enemmän liron tuntomerkkejä.
Mutta sinun kuvat on kuitenkin hämmästyttävän tarkkoja, Hullukaali, jos on totta että rajaat niin rajusti.
VastaaPoistaMinä käytän blogikuvissani pitemmän sivun kokona 1280 pikseliä. Tämä ei tarkoita, että rajaisin kuvat tähän suoraan, vaan "pienennän" kuvan resoluution sitten kuvankäsittelyjen jälkeen tähän blogikuvatarkkuuteen.
Nämä tämän postauksen osasuurennokset oli muistaakseni rajaamalla rajattu siten, että pisin sivu oli 1800 pikseliä. Alimmassa taisi olla 1600 pikseliä. Sitten ne on pienennetty siitä resoluution muutoksella 1280 pikseliin (pisin sivu).
Yleensä, jos saan kuvattua järkevältä etäisyydeltä, rajaan kuvan jonnekin 2800 - 3600 pikseliin (pisin sivu) ja siitä pienennän sitten lopuksi 1280 pikseliin, niin kuvassa pysyy hyvin vielä tarkkuus...
Hienoa, että tulee useampi vahvistusmielipide: ylempi on nyt sitten melko varmasti valkoviklo.
Tuo liro alimman kuvan kandidaatiksi kullostaa hyvältä vaihtoehdolta. Olen taipuvainen uskomaankin, että olisi se. Täytyy koittaa zoomailla vielä sen tuntomerkkejä :)
Toivon, että tulevan kesän aikana saisin näistä molemmista (ja muista linnuista myös) parempia kuvia. Siten, että saisin niistä optisesti zoomaamalla isommat kuvat, että ei tarvitsisi näin rajusti rajailla, jolloin kuvien tarkkuus kärsii merkittävästi.
Minulla on näitä minulle outoja (kuvattuja)lintuja vielä jokunen. Koitan niitä kuvia tässä käsitellä ja postaan, kun saan käsiteltyä... :)
No ehkä toi kärpäsenkakka oli vähän liioiteltua :). Jos kauhean kaukaisesta kohteesta alkaa ottamaan osasuurennosta, niin kyllähän siinä huonolaatuinen kuva on lopputuloksena. Mutta pointti oli kuitenkin se, että lähes aina ainakin lintukuvia joutuu rajaamaan aika reilusti koneella.
VastaaPoistaPistä vain lisää tunnistettavaa. Tartun mielelläni tunnistushaasteisiin, vaikka en voikaan vannoa, että välttämättä tunnistan niitä oikein :D.
Hullukaali: "Mutta pointti oli kuitenkin se, että lähes aina ainakin lintukuvia joutuu rajaamaan aika reilusti koneella. "
VastaaPoistaOlet oikeassa, aina niitä jonkin verran joutuu rajaamaan. Joskus rajustikkin.
Hullukaali: "Pistä vain lisää tunnistettavaa. Tartun mielelläni tunnistushaasteisiin, vaikka en voikaan vannoa, että välttämättä tunnistan niitä oikein :D"
Juu, laitan. Ryhdyn juuri käsittelemään kuvia :)
Kiva saada kuivien kohteista edes suuntaa mitä ne voisivat olla. Itse en oikein kovin hyvin näitä lintuja vielä tunne, mutta oppihan tässä. Jotkin linnut vain on kovasti toistensa oloisia, eli ei juuri eroa ole (tai en näe sitä :), mutta ehkä tässä silmät harjaantuu pikku hiljaa :D