28.3.2010

Mietteitä kameroiden maailmasta

Kun ryhtyy harrastamaan valokuvausta, on jo melkein heti kättelyssä varsin oleellisen ja tärkeän valinnan edessä: mikä merkki?
Kamerat ja kamera tarvikkeet kun on tehty niin "ovelasti", että valtaosa niistä ei käy toisen merkin kameraan ristiin, vaan jokaselle kameramerkille on omat varusteet. Hankalaa ja epäkäytönnöllistä, mutta rahakasta tietysti kamera- ja tarvikevalmistajille. Tämä pakottaa sitten "naimisiin" tietyn kameramerkin kanssa ja jos on edennyt hiukan pitemmälle harrastuksessa ja kalustoa on jo kertynyt, on vaihto toiseen merkkiin hankala ja kallis operaatio. Siksi on tärkeää tehdä se ensimmäinen kameravalinta huolella.
Itse aloin tähän valokuvausharrastukseen extempore, enempiä miettimättä. Vaikka kyllä perehdyin jonkin verran kameroihin, niin tein valintani ihan intuitiolla. Päädyin siis Sonyyn ja ostin ensimmäiseksi digijärkkärikseni Sony A300 -kameran. Hyvä kamera ja sopiva tällaiselle aloittelijalle. Enhän vieläkään ole valokuvausta harrastanut kuin alle 2 vuotta. Joka tapauksessa jo reilun vuoden harrastuksen jälkeen olin sitä mieltä, että olen kehittynyt sen verran, että tarvitsisin jotain parempaa kameraa. Mutta mutta... Mikä on Sonyllä parempi kamera? Tässähän se tenkkapoo tuli. Sonyllä on kyllä 2 täysikennoista huippukameraa A850 ja A900, mutta en ole kiinnostunut tässä vaiheessa täyskennokameroista ja nuo ovat liian kalliitakin minulle. Sonyllä on  (tai oli) ns. edistyneen harrastajan tai semi pro luokan kamera A700, mutta se on esitelty jo ennen tuota kameraa joka minulla jo oli (A300). Syksyllä sitten Sony yllättäen lopetti A700 kameran valmistuksen ja tämän uumoiltiin enteilevän, että uusi kamera on juuri tulossa. Ajateltiin, että ei kai Sony lopeta suosittua kameraansa ennen kuin sillä on tarjota korvaava tuote...
...mutta näin Sony juuri teki, lopetti A700:n valmistuksen ilman mitään tietoa korvaajasta. Minä olin ajatellut juuri hankkivani A700 seuraajan, mutta sitten hermo ei pitänyt odottaa ja ostin A700 kameran ennen kuin viimeiset vietiin kaupasta.

Monet valokuvausharrastajat eri foorumeilla ovat ihmetelleet Sonyn logiikkaa. Sony on julkistanut useita aloittelijatason uutuskameroita (A2xx ja A3xx) sekä hieman edistyneemille suunnattuja kameroita, kuten A4xx ja A5xx, mutta mitä on edistyneille harrastajille? Ei mitään. Tämä on hämmentävää. Esimerkiksi Canon julkistaa vuosittain uutuus kameroita aloittelijoille, mutta myös edistyneille harrastajille, kuten varsin tuoreen Canon 7D:n. Samoin tekee Nikon (esim. Nikon D300s). Niillä on aina tarjota eri tasoisille valokuvauksen harrastajille uusia malleja, jotta heidän mielenkiinto pysyy yllä. Kenties Sony pyrkii luomaan laajempaa käytäjäkuntaa julkaisemalla aloittelijatason kameroita, joiden elinkaari on vain noin vuosi, mutta on käsittämätöntä unohtaa ns. vakavat harrastajat, jotka hankkivat muutakin kamerakalustoa pelkän kittipaketin lisäksi.

Ei minulla sinänsä hätää ole, kun tuon Sony A700:n sentään sain hommattua, mutta onhan se jo liki 3 vuotta vanhaa tekniikkaa. Lisäksi haluaisin tietää, että harrastuksellani on kehittymismahdollisuuksia myös kaluston puolella. Siksi odotan malttamattomasti (ja näin tekee muuten monin muu "Sonisti"), että koska Sonyltä tulee se A7xx kamera ja mitä ominaisuuksia siinä on. Pystyykö se kilpailemaan esim. Canon 7D ja Nikon D300s:n kanssa?

Moni Sony-harrastaja laittoi toivonsa vuosittaiseen PMA -messuun (Photo Marketing Association). Siellä - jos missä - Sony varmaan julkistaisi uusia kameroita, jopa seuraajan A700 kameralle...
No näin ei käynyt. Sony julkisti vain konsepti mallin - "Mid-range concept camera for advanced users (a successor to the a700) as well as concept mainstream models" - A700:n seuraajasta. Tuo on siis vain konsepti ja mitään teknisiä ominaisuksia ei kerrottu ja kameran ulkonäkökin voi vielä muuttua. Mitä hyötyä tuosta on kenellekkään? Tiedosta, että juu, kehitellään ja tulossa on, mutta koska?

 Konseptimalli A7xx (Kuvan lähde: Photoclub Alpha)

Myös messuista raportoivat nettisivut kertoivat, että Sonyltä tuli lähinnä konsepteja ja viitteellistä tietoa lisäyksistä Sonyn DSLR -kamerakenttään. Sony on ilmeisesti kehittämässä (vai onko kehittänyt jo?) uuden kennon (Exmor APS HD CMOS sensor), jonka pitäisi mahdollistaa myös HD videon kuvaamisen DSLR kameralla. Tämä videointi mahdollisuus on jo useimmilla kilpailijoilla, joskaan itse en sitä näe kovinkaan tärkeänä, ainakaan tässä vaiheessa. Mielestäni kamera ja videokamera on erikseen, mutta voihan mieli muuttua...

Lisää konsepteja (Kuvan lähde: Photoclub Alpha)

Onhan tuo prototyyppi Sonyn 500 mm F4 G -objektiivista komea, mutta hintaa sillä valmistuttuaan lienee sen verran, että sillä saisi jo komeahkon auton...
Ei ole minun kuvaamiseni ihan niin vakavaa...vielä :)

No taidan lopettaa tämän pohdintani nyt tässä vaiheessa tähän. Totean vain, että tulee erilaisia huhu palstoja lueskeltua, joissa siis käsitellään Sonyä koskevia huhuja ja sitä, että koska mahdollsesti tulee jotain uutta. No huhujakin on monenlaisia, harvemmin ihan tosia...

PS. Käytän tässä kuvausteemasta puhuessani samalla tilaisuuden hyödyksi ja ilmoitan iloisesta "perhetapahtumasta", joka kohtasi minua. Viime perjantaina kotiutui potra "poika". Toki reilu pari viikkoa ennen laskettua aikaa, mutta ihan toivottuna tuli. Oi onnea ja auvoa! :)
 

12 kommenttia:

 1. Tuosta kameravalinnasta on omiakin pähkäilyjä aikoinaan tullut tehtyä, ja jos nyt aloittaisin alusta, en tiedä ostaisinko samanmerkkisen.
  Toisaalta Olyssä ei ole merkkinä eikä järjestelmänä sellaista vikaa, joka sulkisi sen pois, mutta 4/3-systeemin tulevaisuus on epävarma micro4/3 julkaisun jälkeen.

  Oma pähkäily yritettiin tehdä:
  A: lompakon rajoissa.
  B: haluttiin helposti mukanakuljetettava.

  Pitkällisen nettitutkimisen ja tuttavien kamerakopeloinnin tuloksena päätyi loppusuoralle Nikon D40x ja Olympus E410.

  Canon putosi pois kun ei sormet sopineet minnekän (400D), Pentax oli minulle outo merkki eikä täällä päässyt niitä käpäilemään.

  Sonyn silloinen malli samassa hintaluokassa oli vanhentunut (A200).

  Kilpa meni Olympukselle uusimman tekniikan (liveview ja kennonpuhdistus), ja koon puolesta.
  Nikonia oli taas arvosteltu "vain" päivitetyksi D40-malliksi.

  Hintaraja tuolloin oli 1000 euroa kameraan, laukkuun ja muistikortteihin.
  Tämä meni hiukan yli salaman tultua mukaan kuvioihin, mutta muuten olen kauppaan tyytyväinen.

  Kohinat yllättivät, tiesin toki mallikuvista että Oly kohisee, mutta siitä huolimatta ne aiheuttivat pienen pettymyksen.

  Mutta järjellä ajatellen vasta Nikonin D90-malli toi siedettävät kohinat alta 1000 euron kameroihin.
  Sen jälkeen malleja on toki tullut myyntiin muitakin, ja vanhojen ns. prosumer-luokan kameroiden hinnan putoaminen toi muitakin malleja tuohon alle 1000 euron hintaluokkaan (esim. Canon 40D)

  Ostaessani kameraa runsas kaksi vuotta sitten vain entry level-järkärit olivat alle tuon tonnin haamurajan.

  Puolitoista vuotta myöhemmin Olympus myi E420-kittiä parhaimmillaan 299 euroa.

  Tunnustan tuolloin hiukan harmitelleeni kauppaani...

  Nyt on järjestelmään sitouduttu ja en usko kuvanlaadulisesti näissä ns. kroppikennoisissa entry level-järkkäreissä olevan eroja samanikäisten kesken, toki uudempi tekniikka on tuonut markkinoille kehittyneempiä kameroita.

  VastaaPoista
 2. Vanha totuus lienee, että jos jää odottamaan "juuri tulossa olevaa, uudempaa ja parempaa mallia kameramerkiltä X", niin saa odottaa ikuisesti.

  Sony A300 ja A700 heikkoutena on kohina, joskin sanovat, että A700 kohina "parani" reippasti firmwaren päivityksellä nelosversioon. Silti se ei käsittääkseni ole kohinoiltaan esim. Nikonin muuten samaa luokkaa olevien kameroiden kanssa.

  Hintapoliittisesti olen kameroineni edelleen reilusti allen 1000 euron hintaluokassa.
  A300 kittipaketti maksoi vajaa 2 vuotta sitten noin 550 euroa. Viime syksynä ostamani A700 runko maksoi karvan yli 600 euroa. Eli hinnan puolesta olen noihin ihan tyytyväinen. Ei vain pääse mihinkään siitä, että tuo A700 on jo 3 vuotta vanhaa tekniikaa, jos toki se on ihan hyvä kamera. Toivoisin näkeväni mahdollisessa A700 seuraajassa mm. että kohinoita saadaan paremmin kuriin, nopeamman ja tarkemman AF:n ja Live View näyttö. Siinä päällimmäisiä toiveita.

  Isot pojat tuolla Dyxumissa (englanninkielinen Sony ja Minolta harrastajien foorumi) sanoivat että runko menettää arvonsa suht nopeasti, mutta objektiivit on "arvotavaraa", eli niissä pysyy arvo paremmin. Tietysti ei kaikissa objektiiveissa mutta varsin yleisesti useissa.

  VastaaPoista
 3. Eikä ole sen puoleen vieläkään näkynyt mitään "meille". Itse ostin A700 keväällä 09, hyvä kamerahan tuo on yhä, mutta Sonyyn on joutunut pettymään. Järkevämpää olisi ollut hankkia 40D tai D90... Uudet alemman hintaluokan Sony lasit eivät yhtä lukuun ottamatta sovi täyskennolle ja se joka sopii on samassa hintaluokassa selkeästi pimeämpi kuin muilla. Zeissi on kallista esim. L-verrattuna, ei siitä pääse mihinkään. Olen kuitenkin haalinut lähinnä käyttökelpoista 80-luvun Minoltaa eli rahaa ei ole kovin paljon kiinni, ehkä sitä vielä vaihtaa merkkiä. Sääli, pidän kyllä A700 hyvin paljon.

  VastaaPoista
 4. A700 on ihan hyvä, mutta onhan se jo vanha. Olisi kiva tietää, että sille olisi jo olemassa vaihtoehto, jos haluasi vaihtaa parempaan, siis saman merkin kaeraan. On käsittämätöntä, etä ony lopetti A700 myynnin ilman että sillä oli sille seuraaja esiteltynä ja myynnissä.

  No sitä seuraajaa luvatti täksi syksyksi, mutta ei tulltu. Tuo on käsittämätöntä Sonyltä, että ylenkatsovat ns. vakavia harrastajia. Aloittelijoille heillä kyllä on tullut paljonkin kameroita.

  Sonyllä on aika suppea linssivalikoima ja kallista on heidän lasitavaransa, samoin Zeissin linssit.

  Canonilla on varsin hyvä lasivalikoima (juuri esim. nuo L-lasit), mutta jos nyt olisin ostamssa kameraa, ilman "menneisyyden taakkaa" (Sony yhteensopivat objektiivit), tod.näk. päätyisin Nikoniin.

  VastaaPoista
 5. Voisitko kertoa Sonyn uudesta mallista a580, kun olet sonyn miehiä voisitko kertoa sonyn ominaisuuksia, ja sonyn kameran sisäimestä vaikaimesta?

  VastaaPoista
 6. Hei Sam!

  Olen juuri lähdössä viikonlopun viettoon, enkä ehdi nyt vastaamaan, mutta vastaan mielelläni sitten kuin palaan, eli varmaankin huomenillalla voin jotain vastauksia antaa kysymyksiisi.

  Palataan silloin asian...

  VastaaPoista
 7. ... Samalla tässä odotellessani vastausta, niin kysyn sonyn sellaisista ominaisuuksista mitä muissa ei ole, mikä on erityisen hyvää? Onko käyttömukavuus hyvä?

  VastaaPoista
 8. No niin, nyt voin jotain kertoa Sonyn kameroista Sam.

  Itselläni on A300 ja A700 kamerat Sonyltä. Ne ovat jo hiukan vanhempaa mallia. Tuo A580 on aivan uuni tuore ja siinä on paljon ominaisuuksia, joita noissa minun kameroissa ei ole. Tuota A300 kameraani en enään käytä, mutta se on varalla, jos tuolle toiselle kameralleni sattuisi jotain.

  A580 keskeisiä ominaisuuksia:

  - Uusi 16.2 megapikselin Exmor APS HD CMOS -kuvakennolla
  - Nopea sarjakuvaus, jopa seitsemän ruutua sekunnissa
  - Uusi erittäin nopea 15 pisteen kohdetta seuraava automaattitarkennus (AF tracking)
  - Teräväpiirtovideokuvaus
  - Kehittyneet kuvatoiminnot, kuten 3D-pyyhkäisypanoraama, Auto HDR sekä Multi Frame -kohinanpoisto

  Nämä kaikki ovat parempia kuin tuossa A700 kamerassani, siinä ei ole videotkaan, tosin en sellaista tarvitse, kun minusta valokuvauskamera ja videokamera on erilliset laitteet. A700 kamerassa on 12 megapikselin kenno ja se ei ole kaikkein paras kohinan suhteen. Tuossa A580 kamerassa pitäisi olla paljon parempi. Nämä ovat toki vain toisenkäden tietoa, sillä en ole itse päässyt tuota A580 kameraa kokeilemaan. Lisäksi kamerani ottaa 3,5 kuvaa sekunnissa ja tuo A580 ottaa jopa 7. Tällä on merkitystä jos kuvaa urheilua.

  Katso lisätietoja tuosta A580 kamerasta vaikkapa täältä
  tai
  täältä.

  Yksi keskeinen ominaisuus, mikä Sonyssä on ja esim. Canonissa ja Nikonissa ei, on tuo että kuvanvakaaja on kameran rungossa. Tällöin kuvanvakaaja on käytössä haluttaessa kaikilla objektiiveilla, kun taas Canoniin tai Nikoniin pitää ostaa erikseen kuvanvakaajallinen malli objektiivista ja tämä on usein kalliimpi kuin ilman kuvanvakaajaa oleva objektiivi.

  VastaaPoista
 9. Kiitos ensinnäkin kommentistasi jape :)

  Sonyn kameran ostoon suurin syy olisi kameran sisäinen vakain, jolloin objektiivit olisivat todella halpoja.

  Paras vertailu kohde tälle uunituoreelle a580 on canonin tuore 60D, molemmissa kameroissa ominaisuudet ovat samanvertaiset, vaikka molemmissa on paremmat puolensa. Ainut mikä sonyssa harmittaa että ei ole laukaisimen vieressä sitä " pikkunäyttöä " kuten esim Canon Eos 60D tai Nikon D7000, jotka ovat hyvä vertailukohde. Urheiluun tämä olisi kyllä loistava, koska sarjakuvaus on huimat 7 kuvaa sekunnissa, näin " halvalle " kameralle. Mutta en sitten tiedä mikä on mieleni joulunjälkeen ostoa tehdessä. Tästä aiheesta tulee vielä lisää, jos ei haittane niin ajattelin tehdä oman " kameroiden maailma " osion, mutta se sitten paremmalla ajalla : )Kiitos

  VastaaPoista
 10. Kaikin mokomin Sam, tee vain oma "kameroiden maailma" osio. Harkitse rauhassa kameraa, minkä haluat hankkia. Kaikki nuo on hyviä; Sonyn A580, Canonin 60D ja Nikonin D7000. Jokaisessa niissä on pieniä eroavaisuuksia ja kuten yleensä Canon käyttäjä suosittelee Canonia, Nikon käyttäjä Nikonia ja Sonyn käyttäjä Sonyä :)
  Jos saan vielä ehdottaa, niin katso myös Sonyn uusi SLT-A55 -kamera, siinä on vielä hurjempi sarjakuvausnopeus (10 kuvaa sekunnissa, muistaakseni) ja optisen etsimen sijaan siinä on elektroninen etsin. Joku ei tästä pidä, mutta luulen että elektroninen etsin on tulevaisuuttaa ja antaa uusia mahdollisuusksia kameralle.
  Jos olisin nyt ostamassa kameraa, eikä minulla olisi jo Sony-yhteensopivia objektiiveja, olisin kiinnostunut ostamaan tuon Nikon D7000 -kameran. Toisaalta, Canonilla on paljon käyttäjiä ja laaja objektiivivalikoima -> käytettynä on saatavilla paljon laadukkaita objektiiveja suhteellisen sopuisaan hintaan. Objektiivithan ei sillä tavalla vanhene kuin kameran runko, vaan objektiivit on "arvotavaraa" ja säilyttää arvonsa paremmin.

  Saattaa olla, että teen joskus taas uuden Kameroiden maailma" postauksen, kun minulla on jotain uutta kerrottavaa sillä rintamalla :)

  VastaaPoista
 11. Niiin... Kun kotona on kaikki kamerat canonia niin sitä on vaikea tulla esim sonyn mieheksi, ja sekin kun on tottunut kuvaamaan jollain merkillä, sitä merkkiä käyttää jatkossakin mielellään.

  En nyt lähde canonia mitenkään ylistämään, mutta minulle canon on aina ollut se ykkös merkki, se testivoittaja. Ja se mikä canonissa viehädyttää on se tasaisen laatu, kuten olet varmaan digikuva lehden testin 60D lukenut, viisitähteä

  Canonilla ei ole ollut mitään "erikoista" ominaisuutta mutta kun koko setti on laadukasta, hyväluokkasta, tuloksena ei voi olla muuta kun "perfect" kamera. Kiitos

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!