29.8.2010

Tampere AirShow Potretit 2

Ohessa vielä muutama potrettikuva tuolta taannoiselta Tampere International Air Show reissultani...








Kuvia ei ole mitenkään erityisesti käsitelty kuvankäsittelyssä. Vain hiukan rajattu ja annettu perussäädöt RAW-muuntimessa ennen muuntoa JPG-kuviksi.

2 kommenttia:

  1. Olisin voinut vannoa sinun avanneen varjoja kasvoista, mutta kun luin loppuun ja kerroit ettet ole niin ei voi kuin hämmästellä valotuksen osumista.

    Oliko pistevittaus valotuksessa.
    Itse olen siirtynyt kokeilemaan keskustapainotteista, koko kuva-alan matriisimittauksen sijaan.
    Liian paljon puhkipalaneita jos kuvassa on tumma tausta. Nyt yritän valottaa tarkemmin kohteen mukaan.

    Mutta noissa on kyllä osunut hyvin kohdilleen.

    VastaaPoista
  2. JP,

    Sonyn kameroissa on ns. DRO-ominaisuus (Dynamic Range Optimization), joka "tasaa" kuvan eri osien valoisuuden dynamiikkaa. Tämä ominaisuus vaikuttaa kylläkin vain JPG kuviin, mikäli kamerasta on tallennusmuodoksi valittu JPG. Minä en yleensä JPG:tä käytä, vaan kuvaan RAW:ksi, niin kuin tässäkin tapauksessa. DxO Optics Pro RAW-muunnosohjelmassa on DRO:ta vastaava ominaisuus nimeltä "DxO lighting". Se on vakiona päällä kuvan peruskorjausasetuksista automaattiasetuksella "slight" (eli kevyt). Muut valittavissa olevat automaattiasetukset ovat "medium" ja "strong". Lisäksi kutakin asetusvoimakkuutta voi muuttaa käsin liukusäätimellä jos haluaa. Itse en tuohon liukusäätimeen juurikaan puutu.
    Tuo mainitu "DxO lighting" vaikuttaa siis kuvan dynamiikka-alueeseen ja vaikuttaa osittain hieman sanoin kuin "varjojen avaus", mutta ei ole varsinaisesti varjojen avaukseen tarkoitttu ominaisuus, joka löytyy erillisistä kuvankäsittelyohjelmista.

    Valotuksen mittauksessa minulla oli käytössä keskustapainotteinen, joka on minulla yleensäkkin käytössä yli 90% ottamistani kuvista. Harvoin käytän piste- tai matriisimttausta. Omasta mielestäni ja omiin kuvaustottumuksiini tuo keskustatapainotteinen tuntuu parhaalta, mutta on epäilemättä tilanteita, joissa esim. pistemittauksesta on hyötyä.

    Sonyn kameroissa, ainakin niissä jotka minulla on, matriisimittaus mittaa noin 0.7 EV:n verran pieleen, mutta en nyt muista kumpaan suuntaan, joten sitä pitäisi muistaa aina kompensoida.

    Käytän siis mielummin mielestäni "tarkempaa" keskustapainotteista valotuksen mittausta ja yleensä koitan valottaa kohteen mukaan, aina kun tilanne sallii.

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!