9.9.2010

Lasinpuhallusta

Olin kesäkuun 12. pv Iittalan lasitehtaan hytissä katsomassa lasinpuhalluskilpailua, Iittala Cup 2010:tä. Kyseessä on varsin leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat kannustivat toisaan reilusti. Yleisöä oli myös saapunut seuraamaan kokopäivän tapahtumaa runsain joukoin. Seuraavassa hiukan kuvasatoa tuolta päivältä. Tässä ei ole kuin pintaraapaisu. Kuvia tuli otettua runsaasti...
Näitä viimeisessä kuvassa olevia, tuliaiseksi hyvin soveltuvia, karahveja naiset ostivat havaintojeni mukaan innokkaasti :)


6 kommenttia:

 1. Pidän erityisesti noista "läheltä" otetuista.Olin joskus 20v sitten katsomassa Simo Salmisen taidelasipajaa, tosin sillä hetkellä eivät puhaltaneet lasia, vaan valoivat jitain taideteosta.

  VastaaPoista
 2. hyvä että otat kuvia tällaisista harvinaisemmistakin tilanteista! vaihtelu virkistää. ovat muuten yllättävän hyvin valaistuja, muistelin sinun valitelleen tilan pimeyttä joskus.. mutta voin muistaa väärin.

  VastaaPoista
 3. No läheltä kuvatut (tai lähelle zoomatut) onnistuivat aika hyvin, JP. Tuolla valoivat/puhalsivat muottiin tilaisuuden lopuksi jättimäisen oluttuopin, kuulemma maailman isoimman. En muista mikä sen vetoisuus oli, mutta taisi olla yli 200 litraa. Puhallus/muottiin valu meni 10 miehen yhteistoimintana ihan hyvin, mutta juuri kun olivat muuten valmista tuoppia siirtämässä lämpökäsittly uuniin rauhallista jäähdytystä ja jännitysten poistoa varten, niin tuoppi lässähti "pillistä". No onneksi heillä oli - demoefektin varalta - valmiiksi tehty malli esittää, jonka olivat puhaltaneet aiemmin :)

  VastaaPoista
 4. Muistat Tikka ihan oikein, tilan valaistus oli surkea. Vähän elohopeahöyrylamppuja ja nekin korkealla katossa.
  Nämä kuvathan on nyt käsiteltyjä, jolloin olen päässyt säätämään/optimoimaan kuvien dynamikka-aluetta ja värilämpötilaa ja näin saanut kuvia hieman valoisammaksi. Esim. ekan kuvan speksit on 1/500 sek., f/2.8, ISO800, eli piti käyttää maksimiaukkoa ja siltikin nostaa ISO noin ylös, jotta sai suljinnopeutta sen verran, että liike pysähtyi. No ehkä tuossa olisi aavistuksen hitaammallakin suljinnopeudella pärjännyt, mutta ei paljoa.
  Kolmannessa kuvassa suljinnopeus on enään 1/160 sek., aukon ollessa f/2.8 ja herkkyys ISO800.

  Vaihtelu todella virkistää ja on mukava kuvata erilaisia tilanteita ja henkilöitä niissä. Tällaiset harvinasemmat tilaisuudet on siinä mielessä herkkua ja niissä oppii. Oppimisen kannalta saman tyyppisten ja samoista kohteista kuvien otto ei välttämättä ole niin hedelmällistä. Ainakin väliin on hyvä kuvata hiukan jotain tavallisuudesta poikkeavaa, niin voi sitten taas löytää jotain uutta niistä "tavanomaisista" kohteista :)

  VastaaPoista
 5. Hei.
  Olen eräässä potrettikuvassa, johon törmäsin täällä blogissasi. Et ole ainakaan minulta kysynyt lupaa kuvan julkaisemiseen, joten onko sinusta ihan ok julkaista internetissä ihmisistä ottamiasi kuvia ilman kohteiden lupaa...?
  Tämä on toki retorinen kysymys, koska kuva täältä löytyy jo.
  t. Johanna

  VastaaPoista
 6. Hei Johanna,

  Mitähän kuvaa mahdat tarkoittaa?

  Julkisella paikalla saa kuvata vapaasti, eikä kuvan kohteen lupaa tarvita, koska kuvat ei esim. tule myyntiin tai mainoksiin.
  Tiedät varmaan, että jos julkisella paikalla kuvaa, voi kuvaan tulla kymmeniä ihmisiä, ei kaikilta voi eikä tarvitse kysyä lupaa. Tämähän olisi mahdotontakin.

  Kuitenkin, mikäli asia sinua vaivaa voin varmaankin kuvasi poistaa, jos vain kerrot mikä kuva on kyseessä.

  Mikäli haluat keskustella aiheesta enemmän, ole hyvä ja ota yhteyttä vaikkapa sähköpostilla. Minun sähköposti löytyy profiilistani (sivupalkista pääsee).

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!