30.4.2010

Outoja lintuja 3

Ohessa taas muutamia ei-niin-hyviä -kuvia linnuista, joiden "identieetistä" en ole oikein selvillä. Joitakin arvauksia itselläni on molemmista, mutta kuulisin mielelläni mitä muut sanoo näistä. Kuvat ei ole laadukkaita, mutta se ei nyt ole niin tärkeää. Kiinnostavaa olisi tietää mitä nämä muutamat mysteerilinnut ovat.
Kaksi ekaa kuvaa on otettu Porkkalanniemessä ja alimmainen Espoossa Suomenojalla. Ekoista kuvista olisi kiinnostavaa tietää mitä lintuja nuo haahkojen takana uiskentelevat ovat? Itselläni on joku arvaus, mutta en kerro sitä vielä, vaan kuulisin mielelläni mitä joku muu arvelee. Alimman kuvan oudon näköinen "sinisorsa" ihmettyttää myös. Se on kovin valjun näköinen väritykseltään ja muutenkin, että onko se sinisorsa ollenkaan...
Eräs lintubongari tuli minulta kyselemään että mikähän tuo on, siis siellä Suomenojan altailla. No enhän minä tiennyt, koska ihan amatööri olen näissä lintuasioissa, mutta kuvasin linnun kuitenkin. Ei kai näillä linnuilla vielä mikään sulkasato voi olla? Muut sinisorsakoiraat näyttivät normaaleilta, komeissa väreissään. Ainoastaan tämä yksi oli valju, mutta oli sillä morsian kuitenkin...

Itselle tulee alimmasta mieleen, että voisiko olla kyseessä jonkilainen risteämä? Muuta ei nyt noin äkkiseltään tule mieleen, mistä voisi olla kysymys.

6 kommenttia:

 1. Haahkojen takana on alleja.

  Veikkaisin viimeistä tavalliseksi sinisorsaksi, joka on vain värivirheellinen. Juuri sinisorsilla erilaiset värivirheet ovat aika tavallisia.

  VastaaPoista
 2. OK, Hullukaali, alleja arvelin niiden itsekin olevan. Ei ole allia ikinä "livenä" nähnyt, siis aikuistakaan allia. Kutenkin hiukan aavistelin mistä voisi olla kysymys ja lintukirjasta katselin, niin hiukan allien näköä oli, vaikka kirjassa ei nuoria / poikasvaiheessa olevia alleja esiteltykään.


  Sinisorsasta sen verran, että kyllä se minustakin sinisorsa on, mutta kovin erikoinen väritykseltään. Siis tuo rintamuskin on ihan vaalea, vaikka sinisorsalla rintamus on varsin tumman ruskea yleens. Ainoastaan rintamuksen ja kaulan rajassa on vaalea renkula.

  Kiitos vahvistuksesta Hullukaali! :)

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Mukavat blogit täällä ja kiinnostavia kuvia. Linkin löysin Hullukaalin blogista. Varmaan jatkossakin vierailen.

  Näitä "värivirheellisiä" sinisorsia näkyy tosiaan jos ei nyt yleisesti niin kuitenkin aika paljon. Itse olen havainnoinut, että pään väri on harvemmin radikaalisti erilainen, mutta juuri erilaiset rinnan vrityksen muunnokset tuntuvat suht yleisiltä.

  Talvisin näitä on helpoin seurailla kaupungeissa jossa linnut ovat isoissa parvissa.

  Viime talvena Tokoilahdella oli pari erikoisen väristä yksilöä, pari kuvaa täällä (postauksen loppupäässä):
  http://uuvana.wordpress.com/2010/03/24/korea-kuin-sinisorsa/

  Täällä vielä pari harmaarintaista yksilöä, joilta puuttuu tuo valkoinen kaularegas kokonaan:
  http://uuvana.wordpress.com/2010/03/21/varieroja/

  Olen huomannut muuten, että tuo ylemmän linkin leveän valkokauluksen omaava sorsa näyttää nyt kevään tullen asustelevan usein Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan pikku lammikossa. Melkein voisi arvailla että on ihan sama yksilö. Sieltä sen voi koittaa vaikka bongata.

  VastaaPoista
 4. Hei Uuvana ja tervetuloa! :)

  (kai huomasit myös tuon "pääblogini" Aurum-Signum )

  Tosiaan värivirheitä on noilla sinisorsilla ilmeisen usein. Täytyykin tarkkailla niitä. Ja kun käyn PK-seudulla niin täytyy pitää mielessä tuo valkokauluksinen sorsa. On nimittäin tarkoitus käydä juuri tuolla Kaisaniemen Kasvitieteelisessä puutarhassa hetimiten kun siellä alkaa olla kukkaloistoa. Silloin voi koittaa bongata tuota sorsaakin :)

  Sinulla vaikuttaa olevan kiinnostava blogi, Uuvana. Katson sitä tarkemmin illemalla ja täytyy ottaa se "seurantaan" :)

  VastaaPoista
 5. tulin tänne ihan vaan horisemaan, että taas näin meriharakan, har har har.. tällä kertaa seurasaaressa. siellä oli myös niitä kesyjä oravia, nyt sai kesy muuten ihan uuden merkityksen: yksi utelias orava hyppäsi selkääni, kiipeili siinä hetken ja palasi sitten housunlahjetta pitkin maahan. :)

  VastaaPoista
 6. No kyllä täällä saa ihan vaan horista tikka! :)
  Sinulla on nyt meriharakkasilmä tarkana kun näet niitä kaikkialla :)
  Toivottavasti näistä olisi myös kuvallista todistusaineistoa... ;)
  ... siis ihan näytettäväksi asti.

  Oravat on usein symppiksiä ja nuo vaikuttavat todella kesyiltä. Ovat tottuneet ja luottavat varmaan ihmisiin. Käyhän siellä Seurasaaressa runsaasti väkeä päivittäin.

  VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!