22.12.2009

RAW Konvertterista

Kuvaan kuvani yleensä ns. RAW -muodossa, joka on digitaalikameran häviötön raakakuvamuoto (on olemassa kyllä cRAW, eli lievästi pakattu  (compressed) RAW -kuvamuoto, mutta en käsittele sitä tässä), jossa ei ole mitään efektejä vielä kuvassa, mutta ne kulkee kyllä informaationa kuvan mukana, siis niin, että ne saadaan sieltä tarvittaessa esiin. Eli mitkä on ollut kameran asetukset jne. kuvaustilanteessa. Tällainen raakakuva pitää niin sanotusti kehittää (vrt. entisaikojen filmien kehitys), jotta kuvat saadaan katseltavaan muotoon. Tällainen kuvien "kehitin" on ns. RAW konvertteri.

Sony Alpha -kameroiden mukana tulee Sonyn oma Image Data Converter (IDC) -ohjelma, jolla RAW -kuvia voidaan käsitellä ja kehittää, mutta ohjelma on aika askeettinen ja toiminnoiltaan hyvin pelkistetty, mutta täyttää kyllä perustarpeet. Ohjelma toimii itsenäisenä ja sitä käytetään yleensä Picture Media Browserin (PMB) kautta, joka on myös samassa paketissa tuleva Sonyn ohjelma. Tarkoitettu siis lähinnä kuvien hallintaan ja selailuun.

Halusin hieman monipuolisempaa RAW konvertteria ja tutkin aikani joitakin ilmaisia vaihtoehtoja, mutta sitten päädyin DxO Labsin valmistamaan DxO Optics Pro 6 -ohjelmaan (DxO), ja ostin sen netistä. Siinä oli vielä mukava 30%  alennus vuoden loppuun asti. En ole sitä vielä kauheasti ehtinyt käyttämään, kun ei ole tuota uutta kuva materiaalia vielä tullut juurikaan, mutta jonkin verran olen testaillut sitä ja vaikuttaa hyvältä ohjelmalta. Lyhyen kokemuksen perusteella voin kyllä suositella sitä.

En postita tähän mitään kuvakaappauksia ohjelmasta, vaan niitä voi kukin katsoa itse tuolta yllä olevan linkin takaa. Tarkoitukseni oli tässä yhteydessä tehdä pieni testivertailu IDC ja DxO ohjelmien kohinanpoisto kyvystä RAW -kuvista ns. perusasetuksilla, eli että niitä ei säädetä erikseen vaan mennään ohjelman "defaulteilla". Testikuva on kuvattu A700 kameralla, jalustaa käyttäen ja kuvanvakaaja pois päältä. Objektiivina oli Tamron 17-50 mm f/2.8 -objektiivi. Polttoväli oli 35 mm, aukko f/8, suljinnopeus 1/8 sek. ja herkkyys ISO1600. Testikuvan "kehittämisessä" TIFF-kuvaksi otettiin IDC:n kaikki kohinanpoistot ja kuvanmuokkaus asetukset pois päältä. Testikuvaa on kutenkin pienenetty hiukan, jotta se mahtuu paremmin täyteen ruutuun. 100% kropit on otettu pienentämättömistä kuvista.



Testikuva



100% kroppi (800x535 pikseliä) testikuvasta,
ei kohinan poistoa päällä. 



 Vasen IDC, Oikea DxO
100% kropit, 800x535 pikseliä molemmat,
yhteensä siis 1600x535 pikseliä.

Yllä olevassa kuvassa on samaan 1600x535 pikselin kuvaan yhdistetty IDC:llä "default" asetuksilla kehitetty RAW -kuva ja DxO:lla kehitetty RAW -kuva. Kummassakin ohjelmassa oli peruskohinanpoisto (auto) päällä ja RAW -kehitys parametrit perusasetuksilla.
Varsinaisella kuvankäsittelyohjelmalla (minulla Paint Shop Pro) ei siis tehty mitään lisäkohinan poistoja, ainoastaan 100% kroppi rajaukset ja testikuvan pienentäminen "blogikokoon" sopivaksi, sekä noiden kahden kropatun kuvan yhdistäminen rinnakaisiksi samaan kuvaan.


2 kommenttia:

  1. Näyttäisi DxO tekevän hiukan parempaa jälkeä, mikä on sinänsä hämmästyttävää, yleensä valmistajan omat oh´jelmat opvat parempia, vaikkakin juuri puutteellisuutensä takia ongelmallisia.

    Minulla on vain Rawtherepee ja Olympus Master, ja kyllä Master tekee parempaa jälkeä. Mikäli kuva on pahasti ylivalottunut, saa Rawtherapeellä paremman looputuloksen, parempien ja laajempien säätömahdollisuuksiensa takia.

    Nykyään käytän polkua, Masterilla TIFF:ksi, PSP:llä muokkaus, edelleen tallennus TIFF-muotoon, kohinanpoisto Noiseware-ohjelmalla, ja vasta sieltä tallennus JPEG-muotoon.

    Jos kuvaan suoraan JPEG-muotoon, ja aika usein näin on, muokkaan PSP:llä, ja tallennan muokatun kuvan TIFF-muotoon, kohinanpoisto tarvittaessa, ja tallennus JPEG-muotoon.

    Nyt taas olin kuvaamassa jäähallissa, ja tuloksen taas noin 200 jpeg-kuvaa, joista ensimmäisellä valkkauksella roskiin meni noin 40 kpl.
    Muokattiin paremmaksi noin 140kpl, ja niistä noin 100 kpl pistetään jakoon.
    Olyn valkotasapainoautomaatti vain taas heitti mukaan noin kymmenen ruutua joissa valon väri on k***keltainen..
    En tiedä syytä tuohon satunnaiseen häiriöön, mutta jpegistä sen korjaaminen kokonaan on minun taidoillani mahdotonta, kuvan värit jää hiukan ihmeellisiksi.

    Raw-käsittely taas hidastaa minun prosessiani niin paljon, että kuvien täytyy olla anutlaatuisia, ja epäilyn automatiikan selviämisestä pitää olla vahva, että kuvaisin RAW-muodossa.

    Joku harmaakortti olisi tietysti kova sana, ja kuvata RAW-muodossa, ei olisi noita WB-ongelmia enää.
    Ehkä sitten kun on uusi kone jossa potku riittää kunnolla.

    VastaaPoista
  2. Kyllä DxO on selvästi parempi kaikin puolin, mielestäni. On varmaan totta, että yleensä valmistajien omat ohjelmat on päteviä ja hyviä, mutta näin ei ole Sonyn ohjelmistojen kohdalla. Vaikka Sonyllä on kalliin kameran maine, ei hinnasta juurikaan ole varmaan kummoista siivua lohjennut ohjelmistoon. DxO:n hyvyydestä kenties kielii netissä kiertävä huhu, että Sony olisi mahdollisesti ostamassa DxO Labsin itselleen. Myös sellainen huhu on, että johonkin seuraavista Sony kameroista tulisi DxO:n ohjelma kameran sisään (siis käsittelemään esim. JPG-muunnosta ja kuvia). Lisäksi samainen huhu kertoo, että Sonyn kameroiden mukana alettaisiin toimittaa IDC:n sijaan juuri tätä DxO Optics Pro 6 -ohjelmaa...
    Tällä hetkellähän Dxo Optics Pro on yleiskäyttöinen ohjelma, joka osaa kymmenien eri kameroiden RAW muunokset. Mihin se sitten muuttuisi, jos se myytäisiin Sonylle? Tukisiko enään muita kameroita? En osaa sanoa...

    Tuossa DxO:ssa on muuten mainio eräajo (Batch) omainaisuus. Jos kuvasi on samankaltaisia, voit ottaa vaikka jonkun kuvan käsiteltäväksi jollain vakio säätöpohjalla ja tehdä tähän "päälle" omat säädöt. Voit tallettaa nuo säädöt omaksi säätöpohjaksi. Sitten palaat takaisin alkun ja valitset käsittelyyn kaikki ne kuvat, jotka haluat käsitellä samalla tavalla (lataat siis esim. sen juuri tekemäsi pohjan, jonka säädöt pistetään joka kuvaan) ja pistät prosessin päälle ja jätät myllyn jauhamaan. Ohjelma käsittelee itsekseen kaikki valitsemasi kuvat ja tallettaa ne haluamaasi kansioon haluamassasi muodossa (JPG, TIFF tai DNG). Ja mikä parasta alkuperäiset kuvat jäävät edelleen koskemattomiksi!
    Tuolla tavoin voi hyvin käsitellä varsin nopeasti kymmeniä tai satoja kuvia kerralla, jos niihin sopii samat perussäädöt joka kuvaan...

    VastaaPoista

Vaikka Anonyymi -kommentti mahdollisuus on olemassa, niin ole hyvä ja käytä mielummin Nimi/URL -vaihtoehtoa sekä itsesi yksilöivää nimimerkkiä. Kiitos!